Dawkowanie1-2 saszetki dziennie, w zależności od potrzeb i zaleceń lekarza.
DziałanieIntesta Max, saszetki, preparat do postępowania dietetycznego zawierający maślan sodu, którego działanie odżywcze zostało potwierdzone w licznych badaniach. Dostarcza energii do komórek i tkanek, z których zbudowane jest jelito. Ma to znaczenie przy chorobach i zaburzeniach jelit, gdzie występuje większe zapotrzebowanie na maślan niż u osób zdrowych. Specjalna formuła zapewnia dostarczanie składników do jelita grubego. Skład matrycy trójglicerydowej gwarantuje szybkość i miejsce uwalniania maślanu sodu oraz pozwala na jego dotarcie w ok. 50 % do jelita grubego.
PrzeciwwskazaniaProdukt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia. Produkt nie powinien być stosowany bez wskazań lekarskich. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników preparatu. Nie stosować w okresie ciąży i karmienia piersią. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia należy stosować zróżnicowaną dietę i prowadzić zdrowy tryb życia.Przechowywać w temperaturze pokojowej, do 25 ℃. Chronić od światła i wilgoci. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Zawiera substancję słodzącą - Acesulfam K.
SkładMieszanina całkowicie uwodornionych trójglicerydów kwasów tłuszczowych z oleju palmowego, maślan sodu, aromat naturalny żurawinowy, substancja słodząca – Acesulfam K .
Wartość odżywcza |
100 g |
1 saszetka |
2 saszetki |
Wartość energetyczna kJ / kcal |
2836 kJ / 688 kcal |
71 kJ / 17 kcal |
142 kJ / 34 kcal |
Tłuszcz, w tym:
kwasy tłuszczowe nasycone
|
70 g
70 g
|
1,75 g
1,75 g
|
3,5 g
3,5 g
|
Węglowodany, w tym:
cukry
|
14 g
0 g
|
<0,5 g
0 g
|
<0,5 g
0 g
|
Białko |
0,5 g |
<0,5 g |
<0,5 g |
Sól |
16,2 g |
0,4 g |
0,8 g |
W tym sól |
6,5 g |
0,16 g |
0,32 g |
Maślan sodu |
30 g |
0,75 g |
1,5 g |
WskazaniaWspomagająco przy zaburzeniach czynności jelit, zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych jelit oraz błony śluzowej, zaburzeniach flory jelitowej, biegunkach wywołanych między innymi antybiotykoterapią, radioterapią, chemioterapią lub patogenami. Po zabiegach chirurgicznych w obrębie jelit, chorobie uchyłkowej jelit. Podczas podróży do rejonów o niższym standardzie sanitarnym oraz ograniczonego spożycia błonnika.