DawkowanieDzieci 1 – 8 lat: 2 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka).
Dzieci i młodzież 8 – 16 lat: 3-4 razy na dobę 5 ml (1 łyżeczka).
Dorośli: 3 – 4 razy na dobę 10 ml (2 łyżeczki).
W przypadku stosowania u dzieci syrop można rozcieńczyć np. z herbatą lub ciepłą wodą.
DziałanieSkuteczność działania Syrop Islandzki na kaszel zawdzięcza przede wszystkim obecności w składzie wyciągu z porostu islandzkiego. Porost islandzki od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalniej, głównie dzięki kojącemu i ochronnemu działaniu na błony śluzowe. Syrop Islandzki łagodzi objawy związane z przeziębieniem, takie jak suchy kaszel, chrypka i podrażnienia, poprzez tworzenie swoistej warstwy ochronnej na błonie śluzowej jamy ustnej i gardła. Zawarty w preparacie cynk dodatkowo wzmacnia dobroczynne działanie porostu islandzkiego oraz wspiera układ odpornościowy. Dłuższe stosowanie Syropu Islandzkiego może całkowicie zlikwidować kaszel. W przypadku zastosowania zbyt dużych ilości Syrop Islandzki na kaszel może mieć działanie przeczyszczające.
PrzeciwwskazaniaPrzeciwwskazaniem do stosowania Syropu Islandzkiego na kaszel jest nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych należy zaprzestać stosowania i skonsultować się z lekarzem. W przypadku stwierdzonej nietolerancji sorbitolu/fruktozy należy zachować ostrożność podczas stosowania. Syrop Islandzki nie zawiera dodatku cukru, alkoholu, glutenu i laktozy. Syrop należy przechowywać w temperaturze do 25°C, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Chronić przed światłem i bezpośrednim działaniem słońca. Po otwarciu można stosować przez 28 dni.
WskazaniaWskazaniem do stosowania preparatu Syrop Islandzki na kaszel jest łagodzenie suchego kaszlu, chrypki oraz podrażnienia błon śluzowym jamy ustnej i gardła, czyli objawów towarzyszących infekcjom górnych dróg oddechowych. Produkt przeznaczony jest dla osób dorosłych, młodzieży oraz dzieci powyżej 1. roku życia. Odpowiedni dla osób chorych na cukrzycę.